Terhességi vizsgálat

Terhesség gyanúja esetén / vérzés kimaradás, hányinger, mellfeszülés, stb / esetén a fennálló terhesség bizonyítása ,elhelyezkedése /méhen belül , méh üregén kívül „méhen kívüli terhesség”/ nagysága megállapítása miatt végezzük. A vizsgálathoz általában 1-2 hetes vérzés kimaradás szükséges. A terhesség megléte kimutatható vizeletből. A megemelkedett HCG terhességi hormon vizeletből való kimutatására számtalan teszt van forgalomban. Ezek gyógyszertárakból beszerezhetők, a beteg otthonában könnyen elvégezheti. Teljes biztonsággal a terhességi hormon a vérből határozható meg, mennyisége titrálható, ezért problémás estekben ezt alkalmazzuk, ehhez laboratóriumi háttér szükséges.
Nőgyógyászati vizsgálaton megtapintjuk a méh nagyságát, helyzetét , majd ultrahang vizsgálattal győződünk meg a terhesség meglétéről, pontos nagyságáról, elhelyezkedéséről, esetleges kóros voltáról.
Meghatározzuk a terhesség nagyságát, a szülés várható idejét, élő voltát, estleges anomáliákat / iker, stb. /
Felvesszük a terhes nő anamnézisét és elindítjuk a terhesgondozást. Amennyiben nem kívánt a terhesség, elirányítjuk a megfelelő fórumokhoz.

 

HPV szűrés Terhes gondozás