Rákszűrés

A női nemi szervek rosszindulatú daganatai zömét a méhnyakrák alkotja. Ez az elváltozás a legjobban hozzáférhető, legkoraibb stádiumában felismerhető, szűrése  a beteg számára megterhelést nem jelent.
Nőgyógyászati vizsgálat alkalmával végzett megtekintés, colposcopos vizsgálat során  értékes információt nyerünk.  Az ezzel egyidejűleg levett kenet feldolgozása  a méhnyakrák megelőző állapotait is feltárja.
Vizsgálat során a speciális spatulával a méhszáj felszínéről és a nyakcsatornából  sejteket nyerünk, az ebből készült kenetet speciális laboratóriumban kiértékelve tudunk következtetni az esetleges rákmegelőző állapotokra.
Az általam levett keneteket  Dr. Szalay László cytológus Győrben lévő Cytológiai laboratóriumában értékelik.  Az anyagok küldése egységdobozokban történik,  ezért a leletek átfutási ideje 3-4 hét.
A kenetek értékelése a klasszikus Papanicolaou szerinti 1-5 skálát figyelembe véve  1  negatív, 2  gyulladás, enyhe elváltozás,  a 4 és 5 értékek valódi ráksejtek jelenlétére utalnak.
A P3 lelet a kritikus, valójában csak gyanús sejtekre utal, mindenképp a vizsgálat ismétlése, valamint kiegészítése indokolt.

A nőgyógyászati  rákszűrés eredménye  felől érdeklődni lehet hétköznapokon  délelőtt 10.00-tól este 20.00-ig a következő telefonszámokon: 06-30/252-7218; 06-44/300-943.